El proper divendres 14 d'octubre, a les 19 h, tindrà lloc a la plaça de La Salut la presentació de la segona fase del projecte social d'acompanyament veïnal A-porta. Després de la gran acceptació de la iniciativa a Can Calders, en aquesta edició s'hi ha sumat també el barri de La Salut. Així, la zona d'intervenció del projecte en aquesta segona fase és de 500 llars dels barris de Can Calders i La Salut.
A l'acte es presentarà l'equip de veïnes Picaportes d'aquest nou desplegament a Sant Feliu i s'avançaran algunes de les dades del porta a porta, iniciat fa unes setmanes al barri de La Salut.
A la presentació hi participaran l'alcalde de Feliu, Oriol Bossa; la tinenta d'Alcaldia i presidenta de l'Àrea de Drets de Ciutadania, Flavia Reina; el president de la CONFAVC, Jordi Giró; i dues veïnes Picaportes de la Fase 2 a Sant Feliu, Patrícia Aguilar i Cautare Chabou.
La iniciativa es desenvoluparà fins al desembre de 2022 i posteriorment es valorarà la seva continuïtat en una altra ubicació, ja sigui en el mateix barri o en d'altres indrets de la ciutat.
Les dues fases de l'A-porta a Sant Feliu han estat desenvolupades per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i han comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de San Feliu de Llobregat.
A-porta és un projecte social d'apoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics, anomenats Picaportes, són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, malbaratament alimentari, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.). Es tracta d'un projecte transversal degut a l'heterogeneïtat de població susceptible a informar i orientar.
Èxit de la primera edició del projecte
Durant la passada edició del projecte A-porta les persones Picaportes van visitar 600 llars de Can Calders, de les quals 368 van obrir la porta a les treballadores. Es van realitzar un total de 213 entrevistes, amb un temps mitjà per entrevista de 47 minuts. Amb aquesta intervenció també s'ha aconseguit una diagnosi del barri sobre l'estat en diferents àmbits, que pot ajudar els serveis municipals per conèixer i afrontar diferents problemàtiques de la ciutadania.
Fins ara, el projecte A-porta ha arribat a 21 barris de 12 municipis de Catalunya.