El Centre Cívic Les Tovalloles ha acollit dimecres 21 de desembre l'acte de cloenda i presentació de resultats de la segona edició del projecte A-porta als barris de Can Calders i La Salut. Entre els mesos de juliol i desembre de 2022 s'han visitat 548 llars de la zona amb l'objectiu de detectar situacions de vulnerabilitat i de solitud no desitjada de les persones grans, així com per informar a la ciutadania de les ajudes i serveis que té al seu abast.
A l'acte han participat l'alcalde, Oriol Bossa; la presidenta de l'Àrea de Drets de Ciutadania i Polítiques Socials, Flavia Reina; el president de la CONFAVC, Jordi Giró; i la coordinadora d'A-porta, Bàrbara Roch, qui ha presentat l'informe amb els resultats obtinguts a la ciutat. També van assistir-hi representants de l'AAVV de La Salut, així com les mateixes Pica-Portes que van compartir les seves experiències i anècdotes, valorant de forma positiva l'acollida final i la seva participació.
Resultats del projecte A-porta a Sant Feliu
La Coordinadora del projecte, Bàrbara Roch, va presentar les principals dades obtingudes a través de la intervenció de les Pica-Portes als barris, així com les accions realitzades durant els mesos d'intervenció. Segons les dades recollides, en els sis mesos de durada del projecte un total de 357 llars dels barris de Can Calders i La Salut han obert la porta a les Picaportes, la qual cosa suposa un 65,1% del total de llars visitades. En aquest sentit, la taxa d'obertura és molt semblant entre els dos barris, fins i tot una mica més elevada a Can Calders atès que el nombre d'immobles en aquest barri és superior.
S'han realitzat 235 entrevistes amb un temps mitjà per entrevista de 33 minuts, i s'ha aconseguit completar la diagnosi inicial dels barris que es va perfilar en la primera edició, sobre l'estat en diferents àmbits. També s'ha continuat recopilant diferent informació que pot ajudar els serveis municipals al disseny de noves polítiques i al reforç de les ja existents, per tal d'afrontar diferents problemàtiques de la ciutadania.
El projecte també ha contribuït a desenvolupar al municipi els Objectius de Desenvolupament Sostenible. S'ha pogut treballar en la reducció de la pobresa (ODS 1) i en la reducció de les desigualtats i el foment de la igualtat d'oportunitats (ODS 10), així com també per millorar el clima i l'eficiència energètica (ODS 15). L'acció ha ajudat a reforçar el sentiment de comunitat als barris de Can Calders i La Salut, i ha contribuït a millorar el benestar i qualitat de vida dels veïns i veïnes (ODS 3), amb una mirada especial sobre les persones grans. D'altra banda també ha estat una oportunitat per acostar l'administració local i tots els seus recursos a les persones que ho necessiten, enfortint així el lligam entre l'administració i la ciutadania (ODS 16).