El passat 20 de juliol a les 18 h, al Casal de la Gent Gran, va tenir lloc una sessió informativa per explicar en que consisteix el projecte pilot contra la bretxa digital, Atenea. Al final de la sessió, algunes persones ja van mostrar el seu interès en inscriure's per participar en la prova pilot. Les persones que tinguin interès en inscriure's encara ho podran fer al Casal de la Gent Gran fins a finals d'aquest mes de Juliol.
De què es tracta?
Sant Feliu és un dels cinc territoris participants en aquesta prova pilot del projecte 'Atenea', on col·laboraran 500 persones majors de 65 anys (100 per territori), i que té per objectiu democratitzar l'accés a la tecnologia, superar bretxes digitals, millorar el benestar personal i garantir que cap persona gran quedi exclosa de la societat.
Atenea utilitza un dispositiu intel·ligent, un telèfon mòbil adaptat, amb una experiència d'ús extremadament fàcil, que només requereix la veu de la persona per funcionar. Això permet que una persona gran amb poques competències digitals, en situació de dependència o fins i tot autònoma, pugui realitzar les seves gestions diàries de sol·licitud de serveis socials i necessitats bàsiques que es presten en línia mitjançant una simple conversa, encarregant-se el sistema Atenea de gestionar les seves peticions.
Quins són els objectius?
Atenea neix amb la voluntat de salvar la bretxa digital existent, reduir la solitud no desitjada i augmentar la seguretat de la persona, especialment dins de la llar. També pot ajudar a ubicar la persona en espai i temps, fer recordatoris personalitzats i, en el marc de Serveis Socials o la salut, permet establir una trucada amb l'Ajuntament o el CAP, així com demanar cita prèvia.
Quins són els casos d'ús?
Inicialment, es preveuen quatre:
- Relacional: fer videoconferència amb família/amics
- Emergències/seguretat: fer una trucada directament amb el 112 o el 061, segons la petició
- Social: Cita prèvia/trucada serveis socials (si el tràmit està en versió digital)
- Salut: Cita prèvia/trucada CAT Salut
Qui pot participar?
Poden participar en la prova pilot persones empadronades a Sant Feliu, majors de 65 anys, que visquin soles o en parella de la mateixa edat, que no tinguin deteriorament cognitiu i que no siguin receptores del Servei de Teleassistència o del Servei d'Atenció Domiciliària.
Quina durada té la prova pilot?
Les persones que participin en la prova pilot podran fer ús del dispositiu durant el període d'un any. Un cop finalitzi la prova pilot, es recolliran els dispositius i s'analitzaran els resultats obtinguts.
Que implica participar?
Entre d'altres, les persones participants es podran beneficiar de formar part d'un projecte innovador i pioner en el territori, contribuir a la millora dels serveis de les persones grans i ajudar a combatre la bretxa digital, especialment en els casos que afecten les persones grans.
La participació en el projecte és gratuïta i totes les dades personals seran tractades de manera confidencial, d'acord amb el Reglament General de Protecció de Dades. A més, per garantir que és compleix amb l'esmentada normativa, la persona haurà de signar el consentiment informat per participar en el projecte.
Seguiment i acompanyament
Hi haurà un/a integrador/a socio-tecnològic/a d'una entitat col·laboradora de l'Ajuntament que farà una primera visita al domicili per explicar com funciona el dispositiu, i que després acompanyarà a la persona participant durant l'any que duri la prova. Qualsevol incidència tècnica amb el dispositiu la resoldrà la persona encarregada de fer l'acompanyament.
