El quòrum per atorgar la Medalla de la ciutat a Salvador Obiols Gras i per defensar la sanitat a Sant Feliu -i que torni el servei de Pediatria al Cap del Pla-, la presentació en xifres del Pla de xoc Millorem Sant Feliu i la liquidació del conveni perquè Can Bertrand allotgi l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme van ser quatre dels punts més destacats del Ple de març, celebrat el dijous 27 de març a la Sala de Plens de l'Ajuntament.
El punt més aplaudit va ser, sens dubte, el de la Medalla de la ciutat. Era una moció d'Alcaldia a petició de les entitats, però va rebre el quòrum general. El Ple s'aixecava i aplaudia amb força l'aprovació, per unanimitat, de la Medalla de la ciutat a Salvador Obiols Gras en reconeixement a la seva trajectòria cultural, social i humana. Nascut a Sant Feliu el 1950, Obiols ha estat, entre d'altres, director i impulsor de les caramelles i del pessebre vivent a la ciutat, "una persona íntegra, solidària i humana, que ha fet una ciutat més digna amb la seva tasca", va comentar l'alcaldessa Lourdes Borrell. La nova Medalla de la ciutat va recuperar també l'Aplec de la Salut o els campaners, entre altre patrimoni material i immaterial de la ciutat.
"Gràcies Salvador, en nom de la ciutat". "Ha contribuït a la difusió de la nostra ciutat". "Una medalla totalment merescuda". "Orgull de ciutat". "Una persona compromesa amb la ciutat que deixa un llegat inqüestionable i un tarannà també elogiable". Paraules de l'alcaldessa (PSC), de Jaume Manyoses (Tots Som Sant Feliu), de Lídia Muñoz (Sant Feliu En Comú Podem), d'Elisabet Ortega (PP) o d'Oriol Bossa (ERC). Obiols rebrà la Medalla el proper 25 d'abril.
El primer és la Salut
Un altre punt que va suscitar interès va ser la moció per la dignificació de la sanitat pública a la ciutat, portada i llegida en la sessió per un representant de la Comissió de Pensionistes. La moció, avalada per més de 1.000 signatures, denuncia "el deteriorament de la Sanitat Pública a Catalunya i a la nostra vila", i exigeix la recuperació del servei d'urgències, farmàcia de guàrdia i serveis de Pediatria i Traumatologia al CAP del Pla, una millor dotació de metges de família per reduir llistes d'espera, la creació del Servei de Salut Mental i l'inici immediat de les obres del nou CUAP.
La moció va ser aprovada per unanimitat. "Estem pressionant per aconseguir-ho i ho continuarem intentant", explicava l'alcaldessa en nom de tots els regidores i regidores. S'hi sumava l'exalcalde Oriol Bossa, parlant en plural: "Tots els governs que han passat per la ciutat han treballat per millorar la salut de la ciutat, no en tingueu dubte. Tots hem posat aquestes reivindicacions sobre la taula, aconseguint avanços però també frustracions. Estic segur que l'alcaldessa i l'equip de govern actual seguiran lluitant en aquest sentit".
Borrell agafava el relleu per assegurar que "teniu tot el nostre suport" i fer memòria: "El 2011 ens van deixar sense urgències al Pla, i no les hem recuperat. Des d'aquell moment hem fet força tots els grups. Ara ens diuen que la setmana vinent sortirà la licitació del trasllat del Cap Rambla i que les obres del nou CUAP s'acabaran d'aquí a dos anys. Mentrestant, continuem intentant que els pediatres tornin al Pla. Seguirem pressionant". També es va pronunciar la portaveu del PP, Elisabet Ortega, assegurant que traslladaria la queixa al grup parlamentari del PP al Parlament.
Millorem Sant Feliu
En la part de control, l'equip de govern va donar compte de l'aprovació del Pla de xoc "Millorem Sant Feliu", dotat amb més dos milions d'euros provinents del romanent de l'exercici 2024. Es tracta d'una iniciativa integral per millorar l'espai públic, reforçar els serveis municipals i preparar la ciutat per a la seva transformació urbana després del soterrament que es vertebra en set eixos.
En accions d'enllumenat, arbrat (s'esperen plantar 500 arbres), voreres o paviments en espais públics i vies públiques es destinaran gairebé 1 milió; en inspeccions per ocupació de via pública i activitats, 45.000 euros; en millora d'equipaments (climatització, instal·lacions, mobiliari, etc.), 1,5 milions; en actualització d'inventaris, reforç per la millora de la qualitat d'informació i qualitat de les dades, 52.000 euros; en polítiques actives d'ocupació i noves contractacions, 163.000; en polítiques socials i de desenvolupament socioeconòmic, 219.000, i en reforç operatiu per a la gestió i execució del Pla, 10.000 euros més. Pots consultar el Pla aquí.
Es liquida el projecte de l'Escola d'Hoteleria a Can Bertrand
El Ple va aprovar la resolució i liquidació del conveni entre el Departament d'Educació de la Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Feliu per a la reforma de Can Bertrand com a seu de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme del Baix Llobregat. El projecte, iniciat al mandat anterior, ha estat descartat per l'actual equip de govern. La resolució es va aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i PP, l'abstenció de VOX i els vots en contra d'En Comú Podem i ERC. L'Ajuntament preveu ubicar l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme a l'edifici de l'Aula Sant Feliu.
D'altres punts
En dues hores i mitja de Ple també va haver temps perquè ERC presentés i retirés una moció per al foment efectiu del català i per garantir el compliment del reglament per a l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament. La retirava per l'esmena presentada el mateix dia per l'equip de govern, que volia treballar alguns dels punts d'aquesta. Tant ERC com PSC, Tots Som Sant Feliu i Veïns per Sant Feliu s'han instat a reunir-se per tirar-la endavant. La moció proposava reconèixer la situació de retrocés de la llengua catalana, refermar el compromís de l'Ajuntament amb la seva plena normalització i comprometre's a treballar activament per impulsar-ne l'ús social.
El Ple començava, com és habitual, amb el minut de silenci en rebuig a la violència masclista convocat pel Consell de Dones de Sant Feliu a les portes de l'Ajuntament i, un cop a la sala, amb la denúncia contra la violència masclista i solidaritat amb les víctimes de la violència masclista, aquest cop llegida per l'Alícia i l'Ester, del grup de percussió Sonaktrona.
També es va tractar el possible trasllat de la comissaria de la Policia Nacional de l'edifici de la plaça Vuit de març i la creació, en el seu lloc, d'un centre d'informació i recursos per a dones a proposta d'En Comú Podem. La proposta reivindicava un espai amb prou recursos per traslladar SIAD, SiE, entitats, Canguratge i altres projectes amb perspectiva de gènere, en considerar insuficients els espais actuals. La moció va ser finalment rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern, l'abstenció de Vox i PP, i el vot afirmatiu d'ERC.
També es va aprovar l'addenda del conveni de col·laboració entre l'AMB i l'Ajuntament de #SantFeliu per a la implantació i la gestió del servei metropolità de bicicleta pública a la ciutat. El conveni té per objecte ampliar el dimensionament inicial del servei AMBici a Sant Feliu, que ha vist com en les últimes setmanes s'inaugurava una nova estació al carrer de Joan de Batlle i comptava amb 11 bicicletes elèctriques més.