Després de celebrar la tradicional concentració contra la violència masclista a les portes de l'Ajuntament i la denúncia ja a la sala en el mateix sentit per part de la representant del Casal de la Dona, Magda Torre, el Ple d'abril de l'Ajuntament de Sant Feliu va començar dimecres passat, 30 d'abril, amb un record per a la "difícil" jornada de dilluns, on tot i la incidència elèctrica no hi va haver cap aldarull a la ciutat i la solidaritat va ser el fil conductor. "Vull agrair -va dir l'alcaldessa-, al personal de l'Ajuntament, Bombers, Policia Local, Creu Roja, associacions de veïns i veïnes, comerç local, entitats..., i a tota la ciutadania, haver donat la cara i mostrar-se col·laboradors i solidaris. Podem dir que tenim una ciutat cívica", va concloure.
Amb aquestes paraules començava un Ple àgil i operatiu amb diversos punts a tractar, des de la moció per al foment efectiu del català, la moció del 80 aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen, l'increment dels percentatges de les plurianualitats per a la implantació de la plataforma metropolitana d'aparcament i l'aprovació definitiva del projecte executiu per a l'adequació de les instal·lacions de l'Escola Bressol Fàbregas, entre altres.
El primer partia d'una moció presentada pel grup d'ERC a la sessió plenària de març. La moció proposava reconèixer la situació de retrocés de la llengua catalana, refermar el compromís del govern municipal amb la seva plena normalització, comprometre's a treballar activament per impulsar-ne l'ús social i garantir el compliment del reglament a l'Ajuntament. Defensava la moció la regidora d'ERC Montse Blay recordant que no era una "moció partidista" i que naixia amb el propòsit que "el català sigui visible, perquè no s'hagi d'amagar qui el parla".
Homenatge a les víctimes de Mauthausen
El punt 22 del Ple feia referència a la moció presentada per PSC, TOTS, VxSF, ERC, SFECP i PP amb motiu del 5 de maig, dia commemoratiu del 80è aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen. La moció volia expressar l'homenatge i solidaritat amb tots els espanyols i espanyoles deportats, torturats i morts als camps de concentració nazis, i començava amb la lectura per part de l'alcaldessa -diputada delegada de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona- dels noms dels santfeliuencs morts en el camp de concentració austríac.
La moció, que proposava treballar activament per difondre la memòria democràtica dels lluitadors i lluitadores contra tota mena de feixisme així com lluitar contra tota mena de discriminació, es va provar finalment per unanimitat, també amb el vot de VOX encara que el seu representant, Jordi Rangel, matisava: "Estem a favor amb l'essència, però no amb el redactat. Igualment, per aquesta essència, votarem a favor".
Altres punts del Ple
El Ple d'abril també va aprovar, entre d'altres, l'increment dels percentatges de les plurianualitats del conveni de col·laboració entre l'AMB i l'Ajuntament per a la implantació de la plataforma metropolitana d'aparcament; l'aprovació definitiva del projecte executiu per a l'adequació de les instal·lacions de l'Escola Bressol Fàbregas; l'ampliació del termini del període transitori fins al 30 de setembre de 2025 i la pròrroga dels acords presos al Ple de desembre de 2024 referents al servei públic de gestió i explotació del Complex (amb vot en contra de Veïns), i delegar competències en matèria de selecció a la Diputació per a la creació de borses de treball temporal supramunicipals per a l'exercici 2025, "agilitzant així el procés per tenir una millor resposta quan es necessiti", explicava el primer tinent d'Alcaldia, Javier Molina.
La sessió finalitzava amb l'habitual torn de precs i preguntes, i la invitació de l'alcaldessa a gaudir de les Festes de Primavera que comencen el pròxim 9 de maig, i a sumar-se a la concentració en reconeixement als deportats nazis que l'Ajuntament celebrarà dilluns 5 de maig, a les 18 h, la plaça de la Llibertat.