El programa de Ciutadania de Procedències Diverses de l'Ajuntament va organitzar dijous la xerrada "Canvis i novetats del nou reglament d'estrangeria", que va conduir l'advocat del servei d'assessorament jurídic a persones immigrades, Albert Ferrer. Introduït per la regidora de Ciutadania de Procedències Diverses, Laura Bonilla, l'acte es va celebrar al Centre Cívic Les Tovalloles i va concentrar mig centenar de persones, totes encuriosides per conèixer les noves vies de regularització per a persones en situació administrativa irregular, les novetats per a les persones demandants d'asil o la nova figura del/la familiar d'espanyol. La nova norma entra en vigor aquest proper 20 de maig.
En dues hores, Ferrer va desgranar els principals punts d'un nou reglament "que encara pot patir modificacions", reglament que vol donar resposta a l'evolució del fenomen migratori i a les modificacions en matèria d'estrangeria de la legislació europea. Entre d'altres, Ferrer va remarcar com el nou reglament agilitza els processos i redueix a 2 (abans en alguns casos eren 3) els anys de permanència a Espanya per a les persones que sol·liciten el permís de residència a través de qualsevol de les modalitats de la figura d'arrelament: social, sociolaboral, de segona oportunitat, socioformativa -anteriorment dit de formació- i familiar -en aquest cas sense temps de permanència-.
També va ressaltar com es flexibilitzen els requisits a complir per aconseguir l'arrelament o com s'habilita a treballar des del primer moment. Es flexibilitzen, va apuntar, les condicions del primer contracte (per aconseguir l'arrelament sociolaboral): abans aquest havia de ser de 30 hores i ara s'ha baixat a 20, i la persona pot no arribar a cobrar el SMI (dependrà de les hores), com deia l'anterior reglament.
Un altre punt que va suscitar interès va ser la millora de la reagrupació familiar amb la creació d'una autorització de residència per a familiars de ciutadans espanyols, que amplia l'edat dels fills als 26 anys (abans 21). Aquesta autorització també contempla realitats que fins ara quedaven fora, com la possibilitat d'incloure parelles no registrades formalment però que puguin acreditar una relació afectiva.
La reforma implicarà canvis en els informes d'estrangeria que es tramiten des de l'Ajuntament. Aquests s'informaran al web municipal quan entri en vigor la corresponent instrucció de la Generalitat.
La sessió va donar pinzellades sobre els canvis de la llei "però hi ha moltes particularitats", per la qual cosa es va recordar que tot aquell afectat pot dirigir-se al Servei de Primera acollida per a Persones Migrades de l'Ajuntament situat a Can Ricart i rebre ajuda personalitzada. Per fer-ho, s'ha de demanar cita prèvia al telèfon 936858002 o al mail immigracio@santfeliu.cat.