Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/07/2024 11:26:52

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Agent Tutora de la Policia Local treballa per a la protecció dels menors al municipi

28/02/2024
Lectures: 1099
L'Agent Tutora de la Policia Local treballa per a la protecció dels menors al municipi

La Policia Local de Sant Feliu ha posat en marxa el programa 'Agent Tutor', un servei en col·laboració amb el departament d'Educació a través del programa 'Educar per a la convivència'. La iniciativa se centra en l'àmbit de la protecció de menors d'edat i la prevenció a través de xerrades i tallers preventius als centres d'educació infantil, col·legis i instituts del municipi. El principal objectiu del programa és millorar la convivència a l'entorn escolar, prevenir l'assetjament escolar, els conflictes, el consum d'estupefaents i l'absentisme.

La introducció de la Policia Local a les escoles i instituts de la ciutat des de l'òptica de la prevenció i l'establiment de relacions de confiança té com a finalitat afavorir l'espai i el context adequat per tal que l'alumnat pugui reflexionar, adquirir coneixements, expressar dubtes, entrenar habilitats i dialogar de forma segura sobre diverses temàtiques o conductes de risc amb persones adultes de referència. A través d'aquest tipus d'intervencions, l'agent passa a ser un recurs més de suport als menors, que tenen un referent a qui recórrer si ho necessiten.  

Tallers preventius als centres educatius

En el marc del programa s'ofereixen xerrades i tallers preventius dels riscos d'internet ('grooming' i 'sexting', entre d'altres). Després de la xerrada l'agent tutora ofereix un espai reservat per atendre l'alumnat que vulgui exposar algun problema o inquietud sobre el tema tractat a la sessió.

Segons explica l'agent tutora referent al municipi, Leticia Moreno, "aquest tipus d'activitats es desenvolupen amb l'objectiu de conscienciar des de petits sobre el bon ús de les tecnologies i la importància del respecte per tal que sàpiguen identificar l'assetjament si el pateixen o si són testimonis d'algun cas". També és important que l'alumnat conegui les conseqüències sobre les infraccions relacionades amb la difusió d'imatges, el botelló i el consum de substàncies estupefaents a la via pública.  

Actualment el bullying és una de les preocupacions més grans que existeixen als centres educatius, problemàtica que s'ha incrementat amb l'aparició de les xarxes socials. Com explica l'agent tutora "l'assetjament escolar o bullying és un problema seriós i com a societat hi hem d'actuar. És una forma d'agressió repetida i deliberada que es produeix per part dels iguals".

El programa educatiu també ofereix xerrades sobre violència de gènere, sobre prevenció i perills de les drogues i sobre la responsabilitat administrativa o penal del o de la menor.

Des del 15 de gener s'han fet un total de 17 xerrades als centres escolars de Sant Feliu i dues en cicles d'educació especial.  

Segons explica Leticia Moreno, "en els primers nivells els tallers s'han basat en la convivència a les aules, on es treballen les emocions i el companyerisme, donat que en aquestes edats no hi ha assetjament escolar com a tal, no hi ha intencionalitat per part dels i les menors de fer mal als i les companyes de classe".

En les dinàmiques l'agent tutora porta unes fitxes on es treballa el que es considera ser un bon o bona companya o amiga o el que l'alumnat considera que és la violència. A continuació, l'agent reparteix les fitxes que s'enduen a casa per seguir treballant els conceptes i perquè els pares i mares també puguin veure el treball que es porta a terme des de la Policia Local.

Comparteix
Salta a la part superior