Coronavirus

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
26/04/2024 20:23:33

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Informació institucional sobre el coronavirus

Salut anuncia que el CAP El Pla reobrirà al públic el proper dia 2 de juny

31/05/2020
Lectures: 2032
Salut anuncia que el CAP El Pla reobrirà al públic el proper dia 2 de juny

Dimarts 2 de juny el CAP El Pla tornarà a entrar en funcionament de manera normalitzada. Aquest anunci arriba just després que al Ple municipal s'aprovés una moció per a sol·licitar-ne la reobertura.

El 23 de març l'Ajuntament de Sant Feliu va rebre la notificació per part de l'Institut Català de Salut que havien pres la decisió, fruit de la manca de recursos destinats a la sanitat pública, de tancar un dels dos CAPs de la nostra ciutat, perquè es necessitaven de forma urgent algunes de les persones professionals per poder reforçar altres dispositius, com residències o espais que s'estaven habilitant per atendre pacients.

Ara, passat el pic de la pandèmia, la Generalitat assumeix que ja no cal mantenir aquesta situació d'excepcionalitat i retorna a la progressiva normalitat al servei, tal com reclamava el Ple Municipal. 

Així, el CAP El Pla (93 685 46 67) obrirà de dilluns a divendres de 8 a 20 h., i el CAP Rambla (93 666 23 13) continuarà amb el seu servei, de dilluns a diumenge de 8 a 24 h. Fora d'aquest horari, les trucades s'han d'adreçat al CUAP Sant Ildefons (93 471 20 00).

És necessari trucar abans d'anar als CAPs

No obstant aquesta reapertura, els Centres d'Atenció Primària no reprenen el funcionament normal previ a l'epidèmia, fet pel qual cal trucar al CAP de referència abans d'anar-hi. Com contactar amb el CAP per gestionar les peticions?

  • Enviant un missatge a través del web ics.gencat.cat
  • Trucant al CAP de referència
  • Des de l'espai digital de  La Meva Salut es pot fer eConsulta amb el professional sanitari
  • Per urgències sanitàries cal trucar al 061.
  • Per altres informacions: l'APP Stopcovid19 CAT ofereix directrius sobre com detectar i gestionar els símptomes de la malaltia, i GestioEmocional.cat està indicat per a la gestió de la salut emocional. 

Si la consulta de salut requereix d'una atenció presencial, els professionals sanitaris citaran la persona per anar al CAP i caldrà que segueixi les següents recomanacions i mesures de seguretat:

  • Portar la mascareta quirúrgica.
  • Anar-hi sol o màxim amb un acompanyant si és imprescindible.
  • Arribar a l'hora de la visita, no abans.
  • Respectar la distància de seguretat.
  • Rentar-se bé les mans.

Una moció aprovada al Ple municipal de dijous passat reclamava precisament aquesta reobertura 

El 14 de març es decretà l'estat d'alarma a tot l'Estat espanyol per tal de controlar les conseqüències de la pandèmia provocada per la Covid-19. Tota la ciutadania va iniciar un procés de confinament total sense precedents, i els i les professionals de la salut van fer front al repte més important de la seva vida professional: atendre de manera òptima als i les pacients que ho requerissin -fos pel coronavirus o per qualsevol altra patologia- amb l'objectiu de reduir els impactes i disminuir els efectes d'un virus altament contagiós i agressiu, amb la limitació de recursos, dispositius i de condicions de treball que patien.

Per això, al passat Ple municipal del dia 28 de maig es va presentar una moció per reclamar la reobertura del CAP El Pla, una moció que va representar també un agraïment a les persones professionals de la sanitat en general, i especialment a les que treballen a Sant Feliu, pel seu alt grau de compromís, dedicació i valentia en aquests moments excepcionals que ens ha tocat viure. 

Sense aquest sobreesforç col·lectiu les coses haurien anat molt pitjor. A tot Espanya, més de 50.000 professionals han estat infectades, especialment als Centres de Salut i a Urgències.

És un fet que la crisi de la Covid-19 ha obligat als Serveis Sanitaris Públics a donar una resposta urgent per atendre l'increment de persones malaltes produïda pel virus. S'han reforçat extraordinàriament els hospitals, tant pel que fa a la capacitat diagnòstica com al tractament, així com la capacitat d'ingrés hospitalari i de nous llits d'UCI. Aquestes accions han estat fonamentals per garantir una atenció sanitària a gran nombre de malalts de coronavirus amb complicacions greus.

Si bé això és així, el text de la moció aprovat dijous, posava de manifest que cal que les autoritats competents donin la suficient importància al paper de l'Atenció Primària, i que el tancament d'alguns Centres d'Atenció Primària (CAPs) només es podia justificar com una decisió per part de la Conselleria de Salut de la Generalitat, fruit d'un moment de màxima emergència sanitària, en el que per sort ja no ens trobem als mateixos nivells.

A més, la major part de persones infectades ha necessitat i necessiten atenció propera, capacitat de diagnòstic i tractament i seguiment domiciliari. Els test de PCR han trigat 2 mesos en estar disponibles als CAPs, i la situació exigeix una selecció òptima de les persones que sí que necessiten rebre una atenció hospitalària. Moltes d'aquestes persones, especialment la gent més gran i més fràgil, es troben al seu domicili, on necessiten l'atenció dels serveis sanitaris més propers, serveis que presten els professionals dels CAPs.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior