Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/04/2024 04:12:05

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Presentats els resultats del projecte dels padrons històrics i homenatge al voluntariat

16/05/2018
Lectures: 1287
Presentats els resultats del projecte dels padrons històrics i homenatge al voluntariat

La seu de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat va acollir el 15 de maig la presentació dels resultats del projecte "XARXES: Tecnologia i innovació ciutadana en la construcció de xarxes socials històriques per a la comprensió del llegat demogràfic". En el marc de l'acte es va fer un reconeixement a les persones voluntàries que han participat en el projecte.

La presentació va anar a càrrec de la Dra. Alicia Fornés i el Dr. Josep Lladós, del Centre de Visió per Computador; i la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora, del Centre d'Estudis Demogràfics. També hi van ser presents Jusep Boyà, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural; Jordi San José, alcalde de Sant Feliu, i Lluís Monfort, conseller de Cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

L'objectiu de XARXES ha estat desenvolupar instruments i procediments que facilitin la informatització massiva de les fonts demogràfiques del passat orientades a la construcció de bancs de dades d'ús públic i a la millora i la consulta de documents dels arxius. Secundàriament, hi havia la proposta de construir eines d'anàlisi d'aquestes dades de cara a la generació de genealogies, l'establiment de trajectòries individuals i familiars i la localització especial de xarxes.

El projecte ha utilitzat les tecnologies de visió per computador que permet desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer possible una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats. Simplificant molt, es tracta de fer que les màquines sàpiguen llegir documents mecanoscrits, manuscrits o d'altra tipologia. Aquesta transcripció permet posar a l'abast dels usuaris un gran volum d'informació i dades, a les quals, per la seva complexitat o laboriositat, no tothom pot tenir accés. Aquest tipus de tecnologies permet potenciar la recerca i ampliar la tipologia i el nombre de persones usuàries dels arxius.

Al projecte s'han aliat la innovació tecnològica, la demografia, la informació, en general, i els documents d'arxiu, en particular. Un exemple de confluència de la tecnologia amb les humanitats i el patrimoni documental.

En el decurs de l'acte, es van explicar els resultats de la recerca i es va donar a conèixer el nou cercador dels padrons de Sant Feliu. Un cercador que permet visualitzar diferents persones amb una interfície molt similar a la xarxa Facebook: hi ha informació de la persona, així com enllaços a altres membres de la família. També es poden projectar les dades sobre mapes, mostrar piràmides de població, els cognoms més freqüents i vincular fotografies antigues. El cercador s'ofereix en accés obert a Internet de manera gràfica i pedagògica.

Aquesta iniciativa inclou un model d'innovació social que ha implicat la ciutadania de manera activa en el projecte a través d'una plataforma col·laborativa per Internet mitjançant l'anomenat crowdsourcing. D'aquesta manera, durant tres anys, trenta dones i vint-i-quatre homes de Sant Feliu han participat en les transcripcions de 18 padrons municipals d'habitants del període de 1828-1955. En total s'han transcrit 3.877 imatges i s'han buidat 83.500 registres.

XARXES és un projecte finançat per Recercaixa i liderat per dues investigadores de l'àmbit de les Humanitats Digitals, la Dra. Joana Maria Pujadas-Mora, del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB, i la Dra. Alicia Fornés, del Centre de Visió per Computador de la UAB.

 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior