Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/07/2024 08:03:51

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

Punt TIC Sant Feliu 2016-2018, balanç i línies d'acció cap a la innovació social digital

19/12/2018
Lectures: 1337
Punt TIC Sant Feliu 2016-2018, balanç i línies d'acció cap a la innovació social digital

A l'abril d'enguany el programa municipal Sant Feliu Innova inaugurava el seu laboratori d'innovació oberta "CO-Innova Sant Feliu". L'objectiu d'aquest centre de creació i innovació social i tecnològica era, entre d'altres, fer del Punt TIC local un motor de transformació social de Sant Feliu de Llobregat i la comarca i que el telecentre col·labori en detectar i identificar reptes i problemàtiques socials emergents i facilitar solucions innovadores.

Com? Quina vinculació té la innovació social digital i col·laborativa amb la realitat quotidiana d'un Punt TIC? Tota, co-dissenyant i portant a terme accions formatives i de dinamització digital enfocades a la introducció de la fabricació digital (robòtica, impressió 3D...), la realitat virtual o la programació en tots tipus de col·lectius.   

Al  2018, 583 persones, de les quals un 56.4% han estat dones, han pogut gaudir dels serveis d'innovació social digital que ofereix el Punt TIC de Sant Feliu. Durant aquest últim any, han rebut una àmplia varietat de tallers relacionats amb xarxes socials, alfabetització digital i tecnologia mòbil però també amb la programació bàsica i els videojocs amb Scratch, les competències STEAM amb Cloqq, la realitat augmentada, la creació d'aplicacions mòbils amb App Inventor o el disseny i la impressió 3D. Aquesta xifra puja en 298 usuaris més al tenir en compte també les activitats educatives STEAM de CO-Innova Sant Feliu, adreçades a infants i joves d'entre 6 i 16 anys, que s'han realitzat amb cinc centres educatius diferents de la ciutat durant 2018, per tant el total de participants en accions d'innovació social digital és de 881

Tot i així, el veritable èxit més enllà de qüestions quantitatives es troba en les valoracions finals, ja que, després d'un any de capacitacions i acompanyaments, els usuaris puntuen els tallers amb un 8.67. Aquesta valoració de les formacions del Punt TIC ha crescut des de 2016 de forma progressiva, ja que al 2016 va ser de 7.58 punts i al 2017 de 8.2. 

L'evolució del nombre d'assistents, en comparació al darrer any també ha estat positiva. Passem de 404 usuaris als cursos de 2017 a comptar amb 583 al 2018. Les xifres més altes en nombre d'usuaris corresponen als mesos de setembre amb 67, seguit d'octubre amb 56 i maig amb 49. A més, cal destacar l'augment del nombre d'usuaris joves (entre 16 i 25 anys) que s'ha incrementat un 10% aquest any.

Consolidant la línia iniciada al  2016, s'han continuat combinant l'oferta de tallers sobre les aplicacions més utilitzades i destinades a usuaris que volguessin ampliar el seu coneixement sobre l'ús de l'ordinador, mòbil i Internet, eines de màrqueting digital, ofimàtica, ciberseguretat, eines digitals relacionades amb serveis sanitaris i l'oferta formativa d'activitats STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques en sigles angleses) i projectes maker sobre modelatge 3D, robòtica i programació per a infants i joves però també adreçada a col·lectius com la gent gran, components del món associatiu o les persones amb discapacitat. 

Aprofundint en els àmbits de l'atenció a la salut i la millora de vida de persones amb dificultats, el passat mes de gener també es va presentar l'APP My112 a l'aula del Punt TIC de la Biblioteca Montserrat Roig. Es tractava d'una eina dirigida a persones amb discapacitat auditiva, que permet la comunicació amb un centre 112 d'emergències i envia la posició geolocalitzada de l'usuari.  

En el període 2016-2018 s'han format 1.625 persones mitjançant 129 accions formatives del Punt TIC. Si incorporem les activitats educatives PMAE, adreçades a infants i joves, on es van treballar projectes d'apps, curtmetratges online, e-commerce, emprenedoria social de base tecnològica o ludificació i resolució de problemes a partir de la programació el nombre de persones capacitades s'incrementa en 1.246 usuaris d'entre 6 i 16 anys i, per tant, els participants arriben a un total de 2.871 persones.

Des del 2016, el Punt TIC de Sant Feliu porta testejant i co-creant diversos projectes i continguts orientats a aconseguir una evolució real dels espais i persones dinamitzadores des de la inclusió i capacitació digital tradicional envers a esdevenir agents actius en la facilitació de dinàmiques d'innovació social digital col·laborativa a la ciutat. En aquesta experimentació han tingut cabuda accions com el TecnoNadal 2017, com la col·laboració entre usuaris del Punt TIC i partners com Aigües de Barcelona per fomentar la telelectura entre col·lectius nouvinguts a l'alfabetització digital o fer del telecentre una peça clau del Social Urban Lab, és a dir, laboratori de prototipatge d'innovacions socials i urbanes que la ciutadania i els emprenedors volen testejar en un entorn real, projectes que tenen al darrera persones com Alejandra Manzanares o Ivana Oven

Cada vegada més l'enfocament de les accions formatives i de dinamització digital es fa introduint conceptes vinculats amb la gamificació, la resolució de reptes i la consecució d'objectius per tal de convertir als participants en productors de coneixement compartit, apoderant a la ciutadania i trobant noves fórmules i estímuls per al seu aprenentatge. Es tracta de combinar d'aquesta forma les iniciatives relacionades amb l'escletxa digital i l'apoderament ciutadà amb els reptes de l'anomenat model quàdruple hèlix, participatiu i obert, que involucra de forma operativa i real a la ciutadania i el teixit social com a agent actiu d'innovació però també als centres de coneixement (universitats i centres tecnològics però també xarxes d'intercanvi de coneixements com Minuts.cat Sant Feliu, administració pública i empreses i teixit productiu. 

Per això, ara que finalitza el 2018 tocava fer balanç de l'any i d'aquestes línies d'acció cap a la innovació social digital que s'han portat a terme durant aquests 3 anys, primer com a pilots i ara ja com una línia consolidada i que vertebra tot l'impuls de les noves tecnologies i la innovació i posa en relació tots aquests agents. 

Co-Innova Sant Feliu és un projecte amb vocació d'aparador local i comarcal de la creativitat emergent i de projectes d'innovació socioeconòmica amb capacitat transformadora i de creació d'oportunitats, amb compromís comunitari, social i ambiental. Aquesta transformació respon a un concepte de centre que integra formació, incubació de projectes, assessorament, espai per a la col·laboració i desenvolupament d'idees, apoderament ciutadà, ciutat [social] intel·ligent... totes les activitats que es poden englobar dins del concepte d'innovació social digital.

D'aquí sorgeixen projectes locals testejats, incubats i accelerats des de i amb el Punt TIC com el Club Maker, el Code Club, el Club Mèdia però també iniciatives dels quals aprendre i col·laborar com van ser el projecte d'emprenedoria Mirmiki que va ser Explorer 2018 a Sant Feliu o associacions com CRIDEM.

Cal seguir donant suport a la creativitat i la innovació oberta, a peu de carrer, per a tothom. Totes les persones participants en les activitats del Punt TIC són agents amb capacitat de socialitzar el coneixement, fer créixer els barris de la nostra ciutat i portar-la a un nou i millor futur, amb el potencial de co-creació de projectes d'innovació local, comarcal i metropolità com es va fer, per exemple, a 2017 amb el prototipatge col·lectiu d'una aplicació mòbil local per a joves, col·laborant amb un projecte d'emprenedoria corporativa del Banc Sabadell participant a Imagine Express amb una iniciativa basada en l'alfabetització tecnològica de la gent gran i amb l'intercanvi de coneixements per mitjans digitals  o d'altres activitats de co-disseny.

Com podeu veure un canvi de nom, que no de rumb.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local

Notícies relacionades:

Salta a la part superior