El projecte "ECO-MEDIA, formació inclusiva en creació audiovisual i mèdia" és una iniciativa singular i innovadora, impulsada pel programa municipal Sant Feliu Innova, que s'adequa a les necessitats socials de la ciutat de Sant Feliu i s'adreça a 11 joves, dels quals quatre són noies.
ECO-MEDIA, organitzada per l'associació Sant Feliu Film Office i amb la col·laboració de BiiVisual, es planteja com una formació capacitadora en el sector audiovisual per a joves entre 16 i 24 anys, de la ciutat i la comarca, fora del sistema escolar, per tal que puguin conèixer de primera mà, per una banda, com s'estructura el sector audiovisual i quines són les principals branques laborals en les quals es poden formar per acabar-hi treballant i, per un altre costat, els fonaments bàsics teòric-pràctics de l'audiovisual.
Un projecte que vol integrar als joves al món laboral i professional del sector audiovisual però a la vegada dotar-los dels coneixements bàsics per poder ser autosuficients. Potenciant la creació de canals de difusió digitals dels projectes que desenvolupin dins de la mateixa formació.
A més a més, aquest projecte té el valor afegit que es fa des de la perspectiva de l'economia social i solidària, explicant que hi ha moltes maneres de treballar, formar-se i aplicar els coneixements donats des d'aquesta mateixa mirada d'impacte social.
Per tant, parlem d'una formació amb una durada de 300 hores en total, en la que realitzen 20 hores setmanals, de dilluns a divendres de 9 a 13 hores, que finalitzaran el pròxim 29 d'abril.
ECO-MEDIA consta de 3 blocs formatius sobre la creació audiovisual:
- Creació Audiovisual
- Tecnificació Audiovisual
- Nous Formats Audiovisuals
Els joves, especialment els més vulnerables, tenen l'oportunitat d'aprendre competències en matèria audiovisual i de creació de continguts digitals. Les pràctiques vinculades a la capacitació 'learning by doing' estan pensades de manera que dins de cada bloc formatiu hi hagi una part teòrica i una altra de pràctica, fent que la formació es plantegi totalment "tocant realitat" del sector.
Dins d'aquests blocs els joves estan realitzant la teòrica i la practica a ubicacions singulars, entre les quals destaquen: la cooperativa MTK Space a Sant Feliu de Llobregat, on tenen accés a platós i equips de rodatge, en diferents instal·lacions del municipi, com per exemple el Centre d'Alt Rendiment C.A.R. Heron eSports Sant Feliu, que també és col·laborador del projecte, però també el Casal dels Joves i amb sortides a conèixer diferents empreses del sector audiovisual i els seus productes i serveis, com Aluzine o Avisual Pro o els platós de fotografia de BiiVisual entre d'altres.
Els joves participants també rebran les visites d'empreses i professionals del sector com la de la cooperativa audiovisual santfeliuenca Bruna, productora especialitzada en crear productes audiovisuals transformadors que treballa amb els principis de l'economia social i solidària, prioritzant les persones i les seves necessitats i amb el focus en aconseguir que nous relats arribin a les persones.
A més a més, han començat a tenir contacte amb experiències professionals, gravant el passat esdeveniment del FET a Sant Feliu, el diari digital cooperatiu de Sant Feliu de Llobregat, on han començat a experimentar professionalment amb la gravació de formacions i Streaming. També participaran en el muntatge i proves així com la gravació i realització del Ple Municipal d'aquest mes de febrer.
Precisament amb aquesta vocació d'aprenentatge real, els participants han creat un compte propi d'Instagram (@h2o.historiasocultadas) on es veu el recorregut del curs i les històries ocultes que volen explicar mitjançant la creació del seu propi contingut, fomentant així el seu propi empoderament mitjançant la generació de relat amb eines digitals, més enllà de l'aprenentatge en audiovisual i mèdia.
ECO-MEDIA també inclou visites culturals com la que van fer a l'Ideal a l'exposició de Frida Kahlo, ja que la cultura és una part essencial del procés creatiu i narratiu dins de l'audiovisual.
Cal destacar el paper dels professors en aquesta formació, per un costat Bea Pérez, més coneguda al món audiovisual com BiiVisual i l'Albert Marsà.
L'Albert Marsà, Co-Founder de MTK Space, l'espai de treball audiovisual i cultural cooperatiu, que treballa com a director tècnic i 'fixer' a la mateixa cooperativa, part de les seves funcions són com assessor tècnic pels rodatges i intermediari entre tots els agents de l'audiovisual.
En aquestes formacions s'encarrega d'assessorar i ajudar a la integració amb les empreses per part dels joves participants.
La Bea Pérez és Realitzadora i Directora Audiovisual, especialitzada en retratar a persones, sensacions i emocions. També és professora d'Audiovisuals, Videojocs i 3D a Jesuïtes Sarrià. Graduada en Comunicació Audiovisual, formació com a Realitzadora, en publicitat, xarxes socials i noves narratives audiovisuals.
Com a freelance i dinamitzadora està interessada en trobar noves formes de comunicar amb els mitjans digitals i analògics actuals, creu en l'audiovisual i la cultura com a eines per a transformar el món. És sòcia de Dones Visuals, on actualment està dirigint un curtmetratge dins de "Simfonies de Ciutat" pel CCCB, podeu conèixer la seva trajectòria al seu web.
El seu paper dins de la formació és el de coordinadora, s'encarrega de tota la part educativa, dissenyant la part pedagògica, a més a més d'aportar un valor diferencial a les formacions gràcies al seu treball i lluita per conscienciar a la societat mitjançant la narrativa i l'art en la perspectiva de gènere.
Unes formacions que tenen el propòsit d'empoderar a través de l'audiovisual als joves, donant les eines de creació, producció, edició i comunicació adequades i explicant tot el procés de cara al fet que es continuïn formant un cop acabi ECO-MEDIA.
BiiVisual ens comenta que la narrativa es pot canviar, ja que hi ha narratives que no compten a tothom i que amb projectes com aquest, es dóna l'oportunitat a persones que normalment no la reben. Un camí on juntament amb l'aprenentatge, l'art i la cultura, es pot donar la possibilitat de crear diversitat de narratives, proporcionar oportunitats i tota classe d'experiències a aquests joves.
La formació contínua el seu curs i els joves posaran tots els coneixements adquirits a la pràctica en nous escenaris, aprenent nous conceptes i construint el seu propi camí amb aquestes competències adquirides.
Des de Sant Feliu Innova esperem que aquest enfocament d'emprenedoria i innovació social sigui útil i continuem empoderant i transformant realitats.
ECO-MEDIA està finançat a càrrec de l'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), dins del Pla "ApropAMB" i del programa "Reforç educatiu, digital i inclusiu" i la línia de treball "Labora jove".
ECO-MEDIA s'emmarca dins "GaMedia i el pol d'innovació digital", que consisteix en l'impuls del sector d'activitat econòmica creativa digital local com a Digital Innovation Hub (DIH). S'orienta a una missió de transformació econòmica de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat on, determinats àmbits d'especialització i investigació (videojocs i gamificació, eSports, audiovisual, RV/RA i continguts digitals i media, software, màrqueting digital, impressió 3D...), conformen un pol d'innovació i desenvolupament.
Així doncs, benvingudes al HUB d'Innovació Digital de Sant Feliu!
Aquesta acció està subvencionada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona dins del Pla "ApropAMB" i del programa "Reforç educatiu, digital i inclusiu - Labora jove".
Aquesta acció està cofinançada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i l'FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Notícies relacionades: