Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/06/2024 00:31:48

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

QRs als carrers
De la A-Z

El Canal de la Infanta

El Canal de la Infanta és una séquia de reg que es posa en funcionament el 1819 amb l’objectiu de millorar el rendiment dels camps de conreu. En poc temps, va transformar l’economia i la societat de Sant Feliu i del Baix Llobregat.

Mapa de 1908 del Canal de la Infanta des de Molins de Rei fins el mar. La línia de punts de Sant Feliu de Llobregat indica que en aquesta data el Canal passava soterrat des de que entrava al nucli urbà i fins a Sant Joan Despí.

Vista actual de la séquia principal del Canal al seu pas per Sant Feliu de Llobregat.Pou de registre que va servir per a la construcció del Canal de la Infanta. S’aprecien els forats que permetien encaixar bigues de fusta per baixar, pujar i col·locar-hi politges. Haver estat soterrat l’ha conservat en molt bon estat.

El Canal pren l’aigua del Llobregat a Molins de Rei, i des d’aquí fa un trajecte de 17 km per irrigar les terres de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà, l’Hospitalet i Sants, on desemboca al mar.

A Sant Feliu, la séquia principal entrava a cel obert, encaixonada entre Collserola i la plana. Encara ara, a la zona de Can Sant Feliu del Camí, hi ha un tram envoltat de camps de conreu amb un aspecte similar al que devia tenir al segle XIX.

El Canal i el seu entramat de filloles van tenir una forta presència a la ciutat. Va ser utilitzat com a safareig i com a espai d’esbarjo, ja que s’hi nedava i s’hi pescava, tot i que les ordenances municipals ho prohibien.

Panell codi QR, plaça Lluís Companys

Alguns trams van ser soterrats entre la segona meitat del segle XIX i els inicis del segle XX. És el cas del tros que creuava el carrer de Pi i Margall per darrere de l’església. Però d’altres van perdurar, com les ramificacions del barri de Falguera, presents fins a finals dels anys 70.

Recentment les obres d’ampliació de la plaça de Lluís Companys han permès documentar un tram del Canal soterrat i un pou de registre. Aquesta obertura vertical es feia per accedir a la galeria i excavar-la. La troballa ha permès resseguir la traça del Canal per sota de la plaça i veure’n les característiques constructives.

Més informació

Salta a la part superior