Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
20/06/2024 00:40:18

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Ruta del modernisme
Punts de la Ruta

Casa Josep Aguadé (Sindicat Agrícola), 1911

Passeig Nadal, 28

Gabriel Borrell i Cardona

Gabriel Borrell i Cardona

Arquitecte (Sabadell, 1862 - Barcelona, 1944; títol 1887)

 

Gabriel Borrell, en aquells anys l’arquitecte municipal de Sant Feliu, va portar a terme la majoria dels projectes que, un cop aprovat el Pla d’Eixample, van començar a sol·licitar-se. Tot i que col·laborà un cop acabada la carrera d’arquitecte en l’ampliació del Col·legi de les Teresianes a Barcelona projectat per Antoni Gaudí, el treball de Borrell es mourà dins una certa moderació i ponderació en la resolució dels encàrrecs, malgrat que ens trobem en el període del Modernisme. Borrell no és un arquitecte abrandat i, la majoria dels treballs que realitzà a Sant Feliu tenen aquest caràcter de moderació.

Casa Josep Aguadé

La casa de Josep Aguadé –actualment és el Sindicat Agrícola- va ser projectada deixant un espai per a jardí i entrada de carruatges o mercaderies; encara avui fa aquestes funcions. Per tant, disposà la casa al fons de la parcel·la .

La casa és de planta baixa i una planta pis i hom pot percebre aquest to més acadèmic de Borrell ja que hi predomina una marcada simetria. En la planta baixa la porta centralitza l’eix i, a banda i banda, situà les finestres; mentre que en la planta pis són els tres balcons els que en reforcen l’ordre que hi preval. Totes les obertures són adintellades i estan resseguides per una motllura plafonada que només en la part superior serveix per disposar-hi motius ornamentals naturalistes. Se’n destaca el coronament de tota la façana, del terrat a la catalana resolt amb un sostre mort.  Aquest queda delimitat per una motllura de motius naturalistes geometritzants que recorre tot l’ample de la façana. La barana del terrat alterna el ferro i la disposició d’unes grans palmetes o antefixes –fetes en motllo- que li donen un caràcter més agosarat i li serveix a l’arquitecte per donar volada a les formes corves dels motius que generen, més en sintonia amb el gust modernista.

Tota la façana ha estat arrebossada i només en els espais dels emmarcaments de les obertures i en la sanefa del sostre mort la tècnica és l'aplicació d'esgrafiats.

Casa Josep Aguadé.mp3
Locución en español
Locució en català

 

Salta a la part superior