A CO-Innova moltes iniciatives es basen en intercanviar coneixements entre les diferents tipologies de membres de la seva comunitat: emprenedors socials d'Explorer o BIS, components dels Clubs de Makers o Mèdia, col·laboradors externs que impulsen projectes amb impacte, iniciatives ciutadanes, economies emergents, etc.
Ara, amb la nova moneda social, es podran adquirir/oferir nous coneixements, habilitats i competències a canvi de donar/rebre però també permetrà calcular amb més facilitat el retorn mínim que s'haurà d'aportar a la Comunitat col·laborativa CO-Innova a canvi dels serveis que l'espai i el programa ofereixen.
Moneda social?!? Quina moneda social? Els "FELICIS" són el prototip de nova moneda social de la Comunitat CO-Innova Sant Feliu i el seu símbol és "CO". Per què aquest nom? La primera referència escrita al topònim Sant Feliu és de l'any 1002 i es recull a les fonts històriques com a "Sancti Felicis". Perquè el símbol "CO"? És el seu nom col·loquial i prové de la cultura CO: cocrear, col·laborar, compartir, cooperar...
Un Felici (CO) equival a 1 hora de col·laboració. Es tracta d'un valor basat en donar i rebre.
Per què una moneda social? Perquè cal gestionar i mesurar els serveis i retorns de la comunitat CO-Innova.
Des del 2007 a Sant Feliu Innova hem fet experimentacions al voltant del tema del cibervoluntariat i ja al 2009 es van iniciar activitats basades en mentories creuades "p2p" entre nostres usuaris i usuàries i l'intercanvi de coneixements entre iguals. El període 2017-2018 va ser la culminació d'aquestes actuacions amb la prova pilot de Minuts.cat Sant Feliu, una eina digital de promoció de la participació comunitària voluntària basada en l'intercanvi de minuts com a moneda de canvi per accedir a serveis, aprenentatge, experiències culturals, etc. però també amb el foment de col·laboracions en betatestings com RSInnova o Social Urban Lab.
Al 2009, i ja en el marc del projecte "Comunitat CO-Innova Sant Feliu", finançat pel "Recurs Iniciatives territorials innovadores per al desenvolupament econòmic" de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, es va decidir treballar envers un mecanisme, preferiblement digital, d'intercanvi i de retorn a la comunitat local.
Finalment, i una vegada sondejades diverses opcions com badgets, tokens o insignies com a instrument de bescanvi i ajuda mútua, es va apostar per una moneda social digital. En aquesta primera fase (2019-2020) encara no s'incorporarà el component digital en l'eina per poder centrar-nos en contrastar i estabilitzar les equivalències de serveis i retorns entre components de la comunitat.
L'objectiu d'aquesta plataforma d'ajuda mútua i d'intercanvis col·laboratius per crear noves oportunitats és:
- Enfortir la comunitat emprenedora local i que Sant Feliu experimenti amb noves maneres de relacionar-se i col·laborar posant a les persones i la Comunitat com a protagonistes.
- Enfortir projectes i iniciatives ciutadanes fomentant les col·laboracions i les sinergies de valor a la Comunitat.
- Promoure i sistematitzar encara més l'intercanvi de coneixement entre projectes per adquirir noves habilitats i competències.
- Contribuir a la coneixença mútua dels membres de la Comunitat i estimular col·laboracions que fomentin la co-innovació oberta.
- Posar en valor l'ajuda mútua i la contribució al bé comú al territori mitjançant l'intercanvi i compartició altruista de coneixements, experiències professionals i talent.
Per començar a participar què podràs oferir o rebre? Pensa en activitats, productes o serveis que pots oferir a altres membres de la Comunitat CO-Innova! Per exemple:
- Assessoraments individuals i intercanvi de coneixement entre iguals · Fer una xerrada oberta a d'altres usuaris
- Realitzar un taller o petita càpsula formativa d'altres usuaris i membres de la Comunitat
- Participar en un focus grup (grups de discussió) de CO-Innova o en grups de treball d'altres
- Col·laborar en BetaTestings, prototipatge i testeig de nous productes i serveis d'algun emprenedor local o de la comunitat
- Assistir a esdeveniments o presentació de serveis de partners de CO-Innova
- Participar en reptes de ciutat i comunitaris o impulsats per l'Ajuntament
Aquests intercanvis de coneixement en l'entorn col·laboratiu de CO-Innova passaran de posar l'accent del contingut al procés d'aprenentatge, per tant el focus d'atenció ja no estarà tant en què aprenem sinó en com ho aprenem.
En aquesta nova fase estem aprenent a aprendre amb els nostres usuaris i usuàries però també aprenent a ser participants legítims en una comunitat, amb un participació basada en un equilibri entre les necessitats individuals i les del grup/comunitat... Sí, ajudant a la comunitat pots aprendre, establir relacions i afinitats i guanyar en reputació professional en termes de validació i expertesa visible.
Aquest aprenentatge com a conversa permet descobrir, individual i col·lectivament, el potencial que t'envolta però també millorar els teus projectes professionals i aprendre informalment tècniques, metodologies...
És molt fàcil, fent un post o notícia escrita rebràs 1 CO, assessorant a alguna persona de la Comunitat en rebràs també 1 o fins a 3 CO's si t'atreveixes a impartir una petita càpsula formativa. Si participes en una sessió de prototipatge i testeig d'algun emprenedor de Sant Feliu en rebràs 2 i participant en un repte de ciutat fins a 3 CO's.
Així doncs els "Felicis" són la nova moneda social de la Comunitat CO-Innova Sant Feliu i esdevé el mecanisme propi per gestionar serveis i retorns entre la Comunitat del programa municipal Sant Feliu Innova. A què esperes per oferir i rebre els teus?
Potser d'aquí ben poc els Felicis (CO's) es podran bescanviar per CoBoins, la moneda social digital del laboratori públic d'innovació social CoBoi Lab de Sant Boi de Llobregat, o per "Talents", la moneda social digital del Citilab el laboratori ciutadà d'innovació social i tecnològica de Cornellà, o fins i tot per la moneda "Lazz" de la Comunitat Lazzum... per generar un impacte social local en xarxa a la Comarca.
Aquesta acció està subvencionada per la Diputació de Barcelona en el marc de les Iniciatives territorials innovadores per al desenvolupament econòmic.
Més informació: