Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
24/04/2024 02:50:22

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

La cooperativa WATTECO a punt de fer la seva primera instal·lació solar col·laborativa a la ciutat

26/05/2023
Lectures: 2313
La cooperativa WATTECO a punt de fer la seva primera instal·lació solar col·laborativa a la ciutat

Sota el lema "Energia neta, diners locals", el programa municipal Sant Feliu Innova i la cooperativa Watteco han impulsat un projecte d'innovació i sostenibilitat al municipi, mitjançant el finançament i la instal·lació de tres panells fotovoltaics a la teulada de l'edifici CO-Innova Sant Feliu (Torre del Roser), convertint-se així en un dels projectes d'energia renovable de Watteco i el primer a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.

La iniciativa ha consistit a finançar a través de l'app de Watteco, i de manera participativa (finançament col·lectiu, crowdfunding), un Kit-solar per a l'edifici CO-Innova, l'espai laboratori de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat on la innovació incorpora l'impacte social, la tecnologia i les eines metodològiques col·laboratives. D'aquesta manera Sant Feliu Innova esdevé una acceleradora pública de triple impacte (econòmic, social i mediambiental) per a startups d'innovació social i urbana com WATTECO, especialitzada en innovació social per la transició energètica, que vol facilitar l'accés i la participació de tots els ciutadans a la transició a les energies renovables per tal de democratitzar aquest procés.

A data d'avui el procés de finançament col·lectiu ha permès invertir en aquest primer projecte energètic renovable de la nostra ciutat a 19 persones i gairebé ja s'ha aconseguit la inversió necessària. 

CO-Innova comptarà amb un kit solar fotovoltaic 

El projecte de Watteco a l'edifici CO-Innova ja fa un temps que s'està "cuinant" des del laboratori urbà d'innovació de l'Ajuntament i està comptant amb la participació de diverses persones i entitats col·laboradores de Sant Feliu Innova com ara Heron Sant Feliu, Nearby Sensor, MTK Space i diversos emprenedorxs innovadorxs del programa d'estades d'innovació INnòmades a la Torre del Roser. Gràcies a les seves aportacions, la instal·lació d'un kit solar fotovoltaic de 1,2 kWp al terrat de l'edifici CO-Innova Sant Feliu serà una realitat.

CO-Innova Sant Feliu rebrà aquesta instal·lació com una prova pilot per a possibles instal·lacions fotovoltaiques a altres espais del municipi en un futur i la col·laboració amb Watteco s'emmarca dins del projecte municipal de validació de prototips d'innovació social i urbana "SOCIAL URBAN LAB" de Sant Feliu Innova, un espai de connexió i aglutinament d'iniciatives innovadores, amb vocació de facilitar l'experimentació en l'entorn social de la ciutat. 

L'energia generada servirà per alimentar alguns equips informàtic i electrònics de l'edifici de la Torre del Roser, com l'aula mòbil de portàtils que s'utilitzen en els tallers tecnològics (robòtica, programació,...) del PMAE i que s'adrecen a totes les escoles i instituts de la ciutat o com el punt lila i el Centre d'Alt Rendiment d'eSports de Heron Media Sant Feliu. 

Watteco, una solució tecnològica que permetrà transformar energia renovable en moneda local de Sant Feliu

El component d'innovació de WATTECO és triple ja que conjunta crowdfunding, blockchain i energies renovables. 

Ja hem vist que Watteco és una plataforma virtual que facilita el finançament col·lectiu d'instal·lacions energètiques renovables i automatitza el retorn dels préstecs en funció de l'energia generada per aquestes instal·lacions.

Per tant, l'aplicació de Watteco "tokenitza" l'energia generada i la transformarà en la moneda local de Sant Feliu per potenciar el comerç sostenible i de proximitat a la ciutat. D'aquesta manera, el projecte permetrà als seus petits inversors fer la compra a Sant Feliu pagant amb llum solar. Es tracta de reinvertir la riquesa generada pel projecte en l'economia local, promovent el comerç local. 

Això suposa la monetització de l'estalvi energètic i econòmic generat, mitjançant els Smart Contracts des de Watteco comptabilitzen l'estalvi econòmic derivat de la generació renovable i el transformen en diners reals per tal de retornar inversió+beneficis a les petites persones inversores, mitjançant el retorn del préstec als ciutadans inversors en funció de l'estalvi econòmic real generat pel projecte, vinculat a l'energia generada pels projectes on s'ha invertit.

Pel que fa a la certificació de la generació d'energia renovable, mitjançant la connexió dels comptadors energètics amb la Blockchain de Watteco, certifiquen la creació de nous kW/h d'energia renovable i en fan la traçabilitat. En definitiva, és una solució tecnològica on tots els processos i transaccions s'efectuen de manera encriptada i 100% segura.

Així doncs, i en funció de l'energia generada, les persones i entitats participants guanyaran  la moneda virtual de Watteco, i en breu, Roses la moneda local del municipi.

La sinèrgia entre Watteco i CO-Innova Sant Feliu

La relació de Watteco amb l'Ajuntament de Sant Feliu ve de llarg, quan el 2019 Watteco va participar en el Programa d'incubació EXPLORER, organitzat per Sant Feliu Innova i la Fundació Banc de Santander i Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE). Gràcies a l'acompanyament durant el programa d'acceleració municipal, en el que la cooperativa va sortir galardonat amb el Premi Disruptive Technology, Watteco es va constituir com a cooperativa i va començar una estreta relació amb el municipi de Sant Feliu i d'altres de la comarca del Baix Llobregat.

Des d'aleshores, la cooperativa ha participat en diferents iniciatives i grups de treball del municipi com ara L'IND+I Club 2020, el grup Smart City de la Comunitat d'innovació ciutadana Open Sant Feliu i la Comunalitat Urbana de Sant Feliu. Això li ha permès crear sinergies i saltar barreres fins al dia d'avui, en què presenta un projecte real amb impacte social, ambiental i econòmic pel municipi. 

La cooperativa Watteco

Watteco és una cooperativa nascuda per ajudar a les comunitats locals a realitzar la transició energètica d'una manera més democràtica i participativa, involucrant a la ciutadania i els comerços dels pobles i ciutats. 

Per fer-ho, han desenvolupat una aplicació pel finançament col·lectiu de projectes d'energies renovables, que connecta a persones i empreses d'una localitat envers una instal·lació fotovoltaica. A través d'aquesta aplicació, persones i empreses d'una localitat on hi ha un projecte poden invertir en energia neta de manera fàcil, segura i rendible. 

L'app de Watteco utilitza la tecnologia Blockchain i una moneda virtual (token) per reinvertir els beneficis d'aquest projectes en el municipi, creant economia circular a partir dels kW d'energia neta produïts.

La moneda virtual de la cooperativa, el Watteco, és un actiu digital (token) que es crea i pren valor amb la generació d'energia neta. 

 • 1 Watteco = 1 Euro, 1 euro d'estalvi energètic generat gràcies a una instal·lació renovable

Posteriorment, el Watteco pot ser utilitzat per comprar productes i serveis de manera local i sostenible en el municipi on s'ha generat l'energia. A més, el Watteco serà interoperable amb altres monedes locals, com per exemple la Rosa a Sant Feliu. Així, es poden intercanviar fàcilment els Wattecos per Roses per tal de potenciar-ne l'ús.

Beneficis del projecte. Quin impacte té al municipi?

Amb Watteco guanya tothom! Guanyes tu, guanya Sant Feliu i guanya el planeta!

 • Guanyen les persones i entitats participants, que obtindran una rendibilitat econòmica en forma de moneda (wattecos, i en breu Roses) per les seves aportacions en el projecte.
 • Guanya la ciutat i guanya el planeta, ja que reduïm les emissions de CO2 i avancem cap a un futur més sostenible i saludable.
 • Guanya l'Ajuntament de Sant Feliu, que veurà reduïda la factura energètica de l'edifici CO-Innova gràcies a la generació renovable.

Impacte ambiental, social i econòmic de Watteco a Sant Feliu i en pro dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

El projecte de Watteco té un impacte positiu en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica dels municipis on opera i contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU.

La reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la disminució de la dependència dels combustibles fòssils i la promoció de l'energia neta i renovable són alguns dels efectes que té Watteco sobre el medi ambient i la sostenibilitat. 

Respecte a l'impacte social, Watteco fomenta la participació ciutadana i la democràcia energètica, ja que els ciutadans poden invertir en projectes renovables del seu municipi i tenir un paper actiu en la transició energètica. Això es tradueix en un augment de la consciència ambiental i en una millora del benestar i la cohesió social. 

Pel que fa a l'impacte econòmic, el projecte de Watteco té un efecte positiu en l'economia de proximitat de la ciutat, ja que incentiva el consum de productes i serveis locals i fomenta la creació d'ocupació en el sector energètic i tecnològic. D'aquesta manera, es promou la reducció de les desigualtats socials i la millora del benestar econòmic. 

D'una manera molt simplificada, el projecte Watteco contribueix als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:

 • ODS 3. Salut.
 • ODS 7. Energia neta i renovable. 
 • ODS 8. Creació del treball.
 • ODS 10. Reducció de les desigualtats.
 • ODS 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
 • ODS 12. Producció i consum responsable.
 • ODS 13. Acció pel clima.
 • ODS 17. Aliances per aconseguir els objectius.

Aquest projecte de Watteco està promogut pel Direcció General d'Economia Social i Solidària de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Empresa i Treball i el Ministeri del Treball i Economia Social.

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local. 


Notícies relacionades:

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior