Soterrament

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
10/09/2024 05:24:52

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

El soterrament de la via ha estat una reivindicació històrica a Sant Feliu de Llobregat des de la recuperació de la democràcia. Amb el soterrament podrem cosir barris, crear nous eixos entre carrers de la nostra ciutat i trencar les barreres arquitectòniques que actualment tenim.

El soterrament cal per raons de seguretat i per acabar amb l’elevada perillositat que comporta el creuament del pas a nivell, com demostren els nombrosos accidents mortals que s’han produït a Sant Feliu al llarg de la història. Unes 10.000 persones travessen a peu el pas a nivell cada dia.

També perquè el soterrament permetrà la millora de les freqüències de les línies R1 i R4 de Rodalies de Barcelona des de L’Hospitalet de Llobregat i fins a Sant Vicenç de Calders, i millorarà la mobilitat de les persones i els vehicles, facilitarà la reducció de la contaminació acústica i ambiental; i afavorirà la cohesió social de la ciutat. Ara, el pas a nivell resta tancat quasi 50 minuts de cada hora, doncs cada dia circulen uns 150 trens per la línia ferroviària. Per fi el comptador ja s’ha activat i al juny va començar el compte enrere dels 44 mesos d’obres, d’aquest projecte 100% finançat per l’Estat.

Així, després de més de 40 anys de lluita instucional i ciutadana, per fi Sant Feliu pot somniar en el seu futur sense la ferida oberta per les vies del tren.

Iniciant el camí cap a la Consulta

El 17 de gener de 2018 l’aleshores ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar la consecució del soterrament, una fita reivindicada per la ciutat des dels anys 80. Les obres estarien finançades íntegrament pel Govern de l’Estat.

Després d’aquest anunci, es va constituir de nou la Ponència Unitària del Soterrament, formada entre d’altres per un representant de cada grup municipal, que va valorar que els santfeliuencs i les santfeliuenques havien de tenir un paper decisiu en la definició del Sant Feliu del futur.

Per això es va plantejar un procés de participació per tal que la ciutadania decidís què volia que passés a l’espai alliberat per les vies. En paral·lel també es va acordar que l’espai soterrat es projectaria a través d’un Concurs Internacional d’idees que tingués present aquestes voluntats ciutadanes i finalment es va arribar a la decisió que el procés culminaria amb una Consulta oberta a totes les persones majors de 16 anys empadronades a Sant Feliu.

En paral·lel es va crear l’Oficina del Soterrament, amb l’objectiu d’articular els mecanismes de relació institucional, coordinació i serveis relacionats amb les obres del soterrament, informació ciutadana i projecció de la transformació de la ciutat.

Des de l’Ajuntament s’aposta per un model de ciutat on els veïns i les veïnes siguin cada cop més actius en la presa de decisions relacionades amb el dia a dia de la ciutat. La participació és una gran eina que permet posar en valor els desitjos, les peticions i els interessos de la ciutadania.

Així, l’aposta per un model participatiu i la unitat institucional han estat elements clau per arribar on som actualment, ja que gràcies a l’acord entre els diferents grups municipals s’ha pogut dotar la ciutadania d’eines per poder decidir el futur de Sant Feliu.

Salta a la part superior