Barraques del Cerdanet
- Ruta 2
- Ruta 3
- Punt d'interès de construccions tradicionals
- Punt d'interès d'agricultura i ramaderia
- Punt d'interès de flora
- Punt d'interès de fauna
- Com arribar
Al parc del torrent del Cerdanet s’han inventariat 6 barraques de diferents tipologies. Totes menys un aixopluc estan en ruïnes.
Descripció
Aquestes construccions tenien la funció de protegir els pagesos de la pluja durant la feina al camp i de ser l’espai de magatzem de les seves eines.
La construcció d’aquestes barraques és senzilla. Com a materials s’utilitza els recursos de l’entorn i sovint no requereix cap material d’unió. Acostumen a tenir una sola estança i la tipologia més comuna és la de cabana de pedra seca, de planta circular, quadrada, rectangular o irregular.
Es creu que la majoria de barraques de vinya, sobretot les de pedra seca, són del segle XIX, que és quan el conreu de la vinya va agafar més importància.
El parc, de més de dues hectàrees de superfície, antigament era un abocador de materials de construcció i va estar durant molts anys abandonat. El 2007, però, va ser recuperat com a parc públic i va ser reforestat amb la plantació d’arbres i arbustos d’espècies mediterrànies com pins, alzines, roures i oliveres, amb l'objectiu de reintroduir a la ciutat la flora autòctona.
Fonts:
- FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
- ARES; Itinerari Castellciuró-Torre Abadal: 7 d’octubre de 1995. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Departament d’ensenyament. Sant Feliu de Llobregat. 1995
- RASPALL, Alfons; Guia de Natura del Parc de Collserola. Consorci del Parc de Collserola. Barcelona. 2004
Enllaços d'interès:
Llistat de punts d'interès
Inici de Rutes per Collserola