Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 06:56:07

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Mapa d'itineraris Collserola

Història de les barraques de vinya de Can Ferriol

Dins dels terrenys de Can Ferriol s’han censat 11 barraques de vinya de diferents tipologies i tres d’elles, com una part de l’edifici de la masia, han estat restaurades.


 

Panoràmica de les valls i masos agrícoles de Sant Feliu des de Sanson

Antigues finques agrícoles i ramaderes s'extenien per tota la vall. Des dels anys 60 una important industrialització del territori . Actualment és treballa en la recuperació i revalorització del medi, per exemple de la llera del riu.


 

Cultius dels masos de la zona agrícola (Feixes de Torre Abadal)

Al voltant de la masia hi ha racons amb molt d'encís. Enormes figueres, que indiquen la presència d’aigua subterrània, dues coves amb una font, un forn de calç, basses, canyissars, camps de blat, ...


 

Poblat iber de la Penya del Moro

A peu entre Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. Restes de l'ocupació del turó pels laietans i ruïnes d'una fortificació medieval.


 

La Vall de Sant Feliu i el Puig Olorda des de Penya del Moro

En aquest punt en concret, trobem que la diferència entre la solana i l'obaga és molt notable, hi podem trobar les mateixes espècies als dos llocs però la seva evolució varia degut a l'afecte del sol i la humitat. 


 

Plegament Devonià

Es tracta de la millor localització per a observar i estudiar la successió estratigràfica com de l’estructura dels plecs i nivells de calcàries que afecten les seqüències carbonatades i restes fòssils que han permès datar aquests materials corresponent el Devonià inferior.


 

Plantes, olors i fruiters de secà i aromàtiques a la vall de Can Parellada

Destaca la distribució en feixes, terrasses subjectades amb murs de pedra seca a les vessants de solana, mentre que a les obagues, s'hi manté el bosc espontani. Com a arbres fruiters trobem el garrofer, l'ametller, l'olivera...


 

Torre Abadal

Torre medieval que es troba integrada en l'edifici de la masia homònima i que conserva dos dels seus quatre costats, en una alçada de planta i dos pisos.


 

Can Ferriol

Masia d’estil modern popular del segle XVIII dins d'una finca de 86 hectàrees de boscos i camps amb conreus de secà i regadiu i fruiters.


 

Torre del bisbe

Aquest edifici esplèndid i de grans dimensions conegut també com Torre de Baix, va se construït probablement al segle XII sobre una antiga torre de defensa, i es troba situat a la vall de Sant Feliu de Llobregat.


 

Ermita La Salut

La capella es va edificar sobre una ermita medieval i fou beneïda el 1749. 


 

Can Parellada

Masia originària del segle XII amb ampliacions al segle XVIII. És una de les poques masies que manté actiu el conreu.


 

Can Masseguer

Aquest mas situat a la riera de la Salut és un dels més antics de Sant Feliu, ja què el seu origen es remunta al segle X. Actualment no es pot accedir.


 

Can Cuiàs

La masia està totalment restaurada i adaptada a la seva nova funcionalitat com a espai lúdic i restaurant. L’any 1999 es va inaugurar un camp de golf a les terres de la propietat.


 

Can Pahissa

Situada molt a prop de la línia del tren, aquesta masia és un conjunt d'edificacions fruits d'ampliacions en funció de les necessitats. Actualment està molt deteriorat.


 

Can Sant Feliu

Aquesta masia situada a prop del camí ral i actualment enclotada pel traçat de la via del tren ha tinguts diversos noms. Trobem que inicialment es va anomenar Can Roure, però posteriorment Can Sant Feliu i Can Miano.


 

Ca n'Albareda

Masia datada a mitjan del segle XVI. Conserva el seu aspecte original de planta basilical, amb un pis, golfes i un cos central sobrealçat.


 

Can Canaris

L'origen de la masia de Can Canaris se situa al segle XVIII i el seu nom provindria del seu primer propietari i constructor, un senyor de les Illes Canàries.


 

Santa Creu d'Olorda

Conjunt d’edificacions format per l’església, el cementiri i la casa rectoral, situat a la carretera que puja de Molins de Rei a Vallvidrera. L’església està documentada el 1032


 

Font del Broll

Construcció formada per una paret de totxo amb una porta, dins la qual hi ha la volta d’una galeria d’uns 100 metres que s’endinsa a la muntanya.


 

Font de Can Parellada

Té una disposició original que permet observar la captació de l’aigua, el tub i la bassa, i el seu emmagatzematge.


 

Font de Can Masseguer

Molt a prop de la masia es troba una mina d’aigua subterrània de la que brolla la font de Can Masseguer. Actualment no és accessible.


 

Font de la Torre del Bisbe

Gran construcció formada per una entrada en forma de volta, la part de la font i una galeria interior.


 

Font de Can Ferriol

El tub està encastat a la placa de ciment que arrebossa una part del marge.


 

Font de Can Marc

Construcció formada per l’entrada i el frontal de la font al seu interior, ambdós d’obra arrebossada.


 

Font de Ca n'Amigó

40 metres al nord-est de la masia de Ca n'Amigó trobem aquesta font on actualment trobem un gran embassament.


 

Font de Ca n'Abadal

Cau enfonsada a la llera del torrent. S’hi accedeix per unes escales, construïdes de totxo vist, igual que les parets laterals.


 

Mina de la Salut

Estava situada a la part inferior del conjunt de l’Ermita de la Salut i el bar restaurant Masia La Salut. Actualment no existeix la font que va desaparèixer amb motiu d’unes obres de remodelació dels accessos.


 

Mina (Font de Can Marc, sobre Can Ferriol)

La principal característica de les fonts naturals de muntanya és que l’aigua que en brolla ho fa de manera intermitent, depenent del règim de pluges i de la filtració de les aigües amb el contacte de la pedra calcària amb les vetes d’ordovicià de Santa Creu d’Olorda, s’origina una mina inaccessible d’un 1m d’altura i 0,5 d’ample.


 

Mina de Torre Abadal

Al costat de la Torre Abadal hi ha l’entrada a la mina que portava l’aigua procedent del Puig Olorda a la finca.


 

Fornot de les Torres

Antic forn de calç. Els forns de calç en estar construïts en terrenys calcaris, també es coïen i a mesura que s'utilitzaven anaven perdent parets, es perdien uns 2 cm per utilització. És per això que amb el temps es deixaven d'utilitzar i es feien de nous.


 

Pont de Can Ferriol

Als voltants de la propietat de Can Ferriol a tocar amb el torrent d’en Serra es situa aquest petit pont construït en pedra seca del segle XVIII.


 

Barraques de Can Ferriol

S'han censat 11 d'aquestes construccions a Can Ferriol, que tenien la funció de protegir els pagesos de la pluja durant la feina al camp i de ser l’espai de magatzem de les seves eines.


 

Barraques de Ca n'Abadal

En la finca de la Torre Abadal, actualment propietat de l’Ajuntament de Sant Feliu, s’han censat 9 barraques de vinya, la majoria estan en ruïnes. Només una cabana i un aixopluc resten en bon estat.


 

Barraques de Ca n'Albareda

Dintre de la propietat de Ca n’Albareda a la vessant de puig d’Olorda troben aquestes modestes construccions, en la qual, els pagesos es protegien de les inclemències meteorològiques durant les jornades de feina al camp.


 

Barraques de Can Canaris

A la finca de Can Canaris s’han censat 9 barraques de vinya de diferents tipologies. La major part està en ruïnes tot i que existeixen dues cabanes i un aixopluc que es troben en bon estat.


 

Barraques del Cerdanet

Al parc del torrent del Cerdanet s’han inventariat 6 barraques de diferents tipologies. Totes menys un aixopluc estan en ruïnes.


 

Barraques de La Sànson

Als terrenys de la fàbrica de ciment coneguda com “La Sànson” s’han censat 10 barraques de diferents tipologies. Totes estan en ruïnes menys una cabana que es troba en bon estat.


 

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior