Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
15/07/2024 04:37:45

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Rutes pel parc

Ruta 2 (SFLL2): Masies

3 hores - 6,46 km

Descoberta dels masos agrícoles i el sistema de l’aigua

Punts d'interès: Cultius als masos agrícoles de Sant Feliu, tipus de bosc, sotabosc i funcionament dels masos i el sistema de l’aigua. 

Es parteix de l’àrea de lleure de la Salut. Anem per la riera de la Salut amunt fins a agafar el trencall que ens porta fins a la fàbrica de ciment de la Sanson i d’allà agafem el camí de Torre Abadal: S’avista el torrent del Sardanet, i els conreus actius i abandonats, les fonts, feixes, basses, mines, colomars, dels masos agrícoles de Torre Abadal, Can Canaris can PahissaCa n'Albareda, fins a retornar a la riera de la Salut i l’àrea de lleure.

El camí de can Ferris ens porta a la Sànson, on hi podem veure els hivernacles i conreus de can Marc, la vegetació de màquia i de plantes de secà, petits alzinars i conreus de ferratges de Can Planes i talusos amb abellerols.

A la Sànson, podem observar la indústria, les extraccions i el funcionament de la cimentera i, acopis de materials diversos i canviants, un cop agafem el camí de Torre Abadal.

Des del camí, s’avisten horts i autoconstruccions, conreus i boscos abandonats, i una vegetació de sotabosc mediterrani i alzinars i pinedes. Alguna barraca del cerdanet, el parc recuperat parcialment a sota l’escola Mestral.

A la Torre Abadal trobarem horts i cultius d’autosuficiència, licorella, plantes aromàtiques que creixen de forma natural, així com oliveres, garrofers, ametllers,... Com a curiositat, a Torre Abadal hi ha un cuidador de falcons, els que fan servir a l’aeroport. La ramaderia també és d'autoconsum, i hi podrem veure cabres, gallines, conills,....

A les feixes de Torre Abadal, podem veure el funcionament del sistema de l’aigua: la mina, la bassa i les feixes de conreu, avui abandonat.

Fins a Can Canaris trobem vegetació de bosc mediterrani, la hípica de can Rafel i cultius agrícoles i el mas de Ca n'Amigó del Clot.

A Can Canaris, cultius d’autosuficiència, bestiar equí i ramader d’autoconsum, activitat apícola  i un mas amb barraques de vinya, dipòsits,...

Hortets d’autoconsum i autoconstrucció, boscos i camps abandonats,...fins al voltant de Can Pahissa (mas abandonat): abans activitat agrícola, ramadera, aviram i oví, fruiters, oliveres i garrofers abandonats. Vistes a la zona industrial del Llobregat (el Pla i la llera del Llobregat).

Mas agrícola de Can Albareda, barraques, fonts,... i retornem pel camí del bosc de Torre Abadal, molt agradable, ombrívol i net.

Arribem de nou a la Sanson, i anem riera de la Salut avall fins l’àrea de lleure.

Punts d'interès a la ruta

Cultius dels masos de la zona agrícola (Feixes de Torre Abadal)

Al voltant de la masia hi ha racons amb molt d'encís. Enormes figueres, que indiquen la presència d’aigua subterrània, dues coves amb una font, un forn de calç, basses, canyissars, camps de blat, ...

 

Torre Abadal

Torre medieval que es troba integrada en l'edifici de la masia homònima i que conserva dos dels seus quatre costats, en una alçada de planta i dos pisos.

 

Can Cuiàs

La masia està totalment restaurada i adaptada a la seva nova funcionalitat com a espai lúdic i restaurant. L’any 1999 es va inaugurar un camp de golf a les terres de la propietat.

 

Can Pahissa

Situada molt a prop de la línia del tren, aquesta masia és un conjunt d'edificacions fruits d'ampliacions en funció de les necessitats. Actualment està molt deteriorada.

 

Can Sant Feliu

Aquesta masia situada a prop del camí ral i actualment enclotada pel traçat de la via del tren ha tingut diversos noms. Inicialment es va dir Can Roure, però posteriorment Can Sant Feliu i Can Miano.

 

Ca n'Albareda

Masia datada a mitjan del segle XVI. Conserva el seu aspecte original de planta basilical, amb un pis, golfes i un cos central sobrealçat.

 

Can Canaris

L'origen de la masia de Can Canaris se situa al segle XVIII i el seu nom provindria del seu primer propietari i constructor, un senyor de les Illes Canàries.

 

Font de Ca n'Abadal

Cau enfonsada a la llera del torrent. S’hi accedeix per unes escales, construïdes de totxo vist, igual que les parets laterals.

 

Font de Ca n'Albareda

No trobada. El mapa de l’Alpina la dibuixa a prop de Ca n’Albareda, al seu nord-est.

 

Mina de Torre Abadal

Al costat de la Torre Abadal hi ha l’entrada a la mina que portava l’aigua procedent del Puig Olorda a la finca.

 

Barraques de Ca n'Abadal

En la finca de la Torre Abadal, actualment propietat de l’Ajuntament de Sant Feliu, s’han censat 9 barraques de vinya, la majoria estan en ruïnes. Només una cabana i un aixopluc resten en bon estat.

 

Barraques de Ca n'Albareda

Dintre de la propietat de Ca n’Albareda a la vessant de puig d’Olorda trobem aquestes modestes construccions, en les quals, els pagesos es protegien de les inclemències meteorològiques durant les jornades de feina al camp.

 

t

Barraques del Cerdanet

Al parc del torrent del Cerdanet s’han inventariat 6 barraques de diferents tipologies. Totes menys un aixopluc estan en ruïnes.

 

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior