Can Parellada
Masia originària del segle XII amb ampliacions al segle XVIII. És una de les poques masies que manté actiu el conreu.
La construcció de la masia és del segle XII, posteriorment, el segle XVIII, és realitzen una sèrie d’ampliacions que van modificar la situació de la porta d’entrada.
Les masies són un tipus de construccions típiques a la Catalunya rural, es tracta d’edificacions aïllades i lligades a l’explotació agrària: conreu de secà (garrofa, vinya i ametlla) i de regadiu (arbres fruiters) o ramadera (ovelles i cabres) de tipus familiar.
Amb una superfície de 25Ha. L’aigua arribava per un aqüeducte, anomenat Burriana, que pertanyia als Messeguer i desprès ja anava a parar a un dipòsit situat al pati de la masia. Actualment, és una de les poques masies que manté actiu el conreu, encara que de manera molt reduïda.
El material utilitzat per a la seva construcció es la pedra que s’unien amb fang i més endavant amb calç o ciment.
Les masies que formen part del teixit de Sant Feliu es poden dividir en tres grups:
Les masies estaven distribuïdes en dos pisos; el primer pis per les feines pròpies del camp, tot i que, els animals podien estar al primer pis o bé tenir un estable independent i el segon per ubicar-hi l'habitatge, i si la masia disposava d’un tercer pis, com és el nostre cas s’hi destinava al graner.
La façana principal orientada al sud ha estat modificada, té una porta centrada a la façana, en arc de mig punt i adovellada sobre la qual es pot llegir el nom del mas sobre rajoles vidriades en color blanc i blau.
Molt a prop de la masia es troba una petita construcció que correspon a la font de Can Parellada.
Els propietaris de la masia es varen construir una casa al centre de Sant Feliu, en 1918 i varen viure a la casa que encara avui és el Sindicat agrícola. Deixant la masia de Can Parellada com residència dels masovers.