Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/07/2024 08:09:45

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Masies i Ermites Ermita La Salut

Ermita La Salut

Edifici religiós privat, del segle XVII, situat a l’entorn de la Riera de la Salut, al costat de la Masia de la Salut. La capella es va edificar sobre una ermita medieval i fou beneïda el 1749.

Descripció

Ermita de dimensions petites amb planta rectangular i teulada a dues aigües perpendicular a la façana principal. Conté una porta rectangular amb impostes i una finestra en arc semicircular a la part superior de l’entrada. El coronament de la façana ressegueix en forma esglaonada les dues vessants de la teulada. La façana lateral dreta té dues petites finestres en forma d’arc escarser. El sostre de l’interior del temple és de volta de canó.

Història

Les primeres noticies conegudes de l’Ermita de la Salut daten de l’any 1661, quan el petit temple estava dedicat a la Mare de Déu dels Rosers. L’advocació actual de la Mare de Déu de la Salut no apareix documentada fins l’any 1748. Durant la Guerra Civil espanyola, l’ermita fou destruïda. Aquest fet comportà la seva reconstrucció l’any 1939. Per celebrar-ho, el 23 de juny de 1940 els santfeliuencs pujaren en processó per dur la nova imatge de la Mare de Déu. L’any 2002 l’ermita patí un incendi.

Entorn

El paratge de la Salut està emmarcat dins de boscos de pi i alzina amb alguns exemplars de roures. Al costat de l’edifici els arbres en l’actualitat cobreixen terrenys que havien estat antics conreus de garrofers, oliveres i ametllers.

Pel que fa a la fauna, tota aquesta tipologia de vegetació són font d’alimentació per a conills, tords, oriols, abellerols, llangardaixos, sargantanes; i alguns rapinyaires com l’aguilot o carnívors com el toixó i la guilla.

Curiositat

L’ermita actual és fruit de la reconstrucció de l’any 1939.

Altres llocs d'interès en aquest punt

Mina de La Salut

Mina de la Salut

Estava situada a la part inferior del conjunt de l’Ermita de la Salut i el bar restaurant Masia La Salut. Actualment no existeix la font que va desaparèixer amb motiu d’unes obres de remodelació dels accessos.

Fonts:

  • RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SANMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 365 p.
  • REVISTA VAIVÉ (Setembre). Coneguem Collserola. Sant Feliu de Llobregat, 1990. Pàgines 31-36.

Enllaços d'interès:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior