Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
20/05/2024 01:16:51

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Masies i Ermites Ca n'Albareda

Ca n'Albareda

Masia datada a mitjan del segle XVI. Conserva el seu aspecte original de planta basilical, amb un pis, golfes i un cos central sobrealçat.

Descripció

Situada en el Torrent del Duc, avui seria el vessant de Puig d’Olorda, al terme de Sant Feliu de Llobregat. Ca n’Albareda al segle XVI la trobem feudatària de Torre Abadal. Les masies són un tipus de construccions típiques a la Catalunya rural, es tracta d’edificacions aïllades i lligades a l’explotació agrària: conreu de secà fèrtil (vinya i ametller) de tipus familiar.

Els materials utilitzats per a la seva construcció són la pedra, que s’unien amb fang, i més endavant amb calç o ciment. Les masies que formen part del teixit de Sant Feliu es poden dividir en tres grups: les que han estat incorporades al teixit urbà, les situades al voltant de la riera de la Salut i les del vessant del Puig d’Olorda, que seria el nostre cas. Conserva el seu aspecte original de planta basilical, amb un pis, golfes i un cos central sobrealçat. El mas es distribueix al voltant de tres conceptes utilitaris importants: la premsa, el celler/ fresquera i les golfes que respon a les característiques d’aquestes construccions rurals.

La família que vivia al mas es va comprar una masia en el nucli urbà el 1829 i van traslladar-se a la casa pairal del c/ Rectoria, Can Ricart. I els masovers són qui s’encarregaran del mas.

La troballa de restes arqueològiques del paleolític inferior dins aquesta propietat demostra la presència de caçadors a Puig d’Olorda fa més de 10.000 anys.

Molt a prop de la masia es troben la font de Ca n’Albareda i les barraques de Ca n’Albareda.

Altres llocs d'interès en aquest punt

Font de Can Albareda

Font de Ca n'Albareda

No trobada. El mapa de l’Alpina la dibuixa prop de Ca n’Albareda, al seu nord-est.s

 

Font:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.

Enllaços d'interès:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior