Can Pahissa
Situada molt a prop de la línia del tren, aquesta masia és un conjunt d'edificacions fruits d'ampliacions en funció de les necessitats.
Actualment està molt deteriorada.
Descripció
La masia Can Pahissa és un conjunt arquitectònic de diferents edificis que s’han anat afegint en funció de les necessitats de cada època i està situada en un coster sobre la línia del tren. Actualment l’edifici està molt deteriorat per un gran incendi que va patir i altres incidències que s’han anat succeint, de manera que no s’hi pot viure.
Es tracta d’una masia de tradició principalment ramadera i d’agricultura de secà, tot i que la humitat de la riera que té al costat permet que al seu entorn hi hagi petits horts i una vegetació variada amb lianes i canyes. Actualment hi ha principalment bosc i els propietaris tenen cura de petits horts i arbres fruiters.
Està documentada des del segle XVI, quan Onofre Pahissa va donar el seu cognom a la finca. Va pertànyer a la mateixa família fins que el 1915 Manuela Pahissa Marquet la va passar als Marquet, que són els actuals propietaris. Antigament pertanyia al terme de Santa Creu d’Olorda. Quan el 1917 aquest es va dividir entre els municipis que l’envoltaven (Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Sarrià) va passar a formar part de Sant Feliu de Llobregat.
Fonts:
- FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
- Documental “Món de pagès” de Joan Nicolau i Albert Roig. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.
- JORDÀ CAPDEVILA, Josep Maria; Santa Creu d’Olorda: història d’un poble que no pogué reeixir. Parròquia de Santa Creu d’Olorda. 2002
Enllaços d'interès:
Llistat punts d'interès:
Inici de Rutes per Collserola